Aktiviteter

Hege-Holmquist

Stemmebruksseminar – sangstemmen, i kor og alene.

Nok en gang inviterer Østfold sangerforum til et seminar med fokus på stemmebruk og tekstformidling. Forrige gang var i 2019, og nå gjentar vi suksessen. Sangpedagog og dirigent Hege Christin Holmquist og pianist og pedagog Mats-André Soli er kursansvarlige.

Vi jobber med korsangerens stemme og utfordringer. Du får tips til hvordan du kan utvikle en mer smidig stemme og bevissthet rundt intonasjon. Ved hjelp av pust, plassering av tone og artikulasjon vil vi jobbe med bevisst bruk av klang og uttrykk. Vi jobber i større og mindre grupper, hvor vi forsker litt på de ulike sangeres stemmeutfordringer.

Repertoaret vil bestå av morsomme kanons og andre sanger i ulik sjanger og språk.

Vi vil også innøve en felles sang i løpet av seminaret.

Ta med lunsj – vi serverer kaffe/te!

Dato: Søndag 06. juni 2021

Klokkeslett: kl. 10.00 – 18.00

Sted: Bibliotekets Aula

Deltakeravgift: Kr. 300.- (vi sender faktura)

Maks 30 deltakere!

Ved påmelding må du oppgi mobilnr., fødselsår og stemmegruppe!

Bindende påmelding innen 15. mai 2021 til:

Jeanette Helberg Borge

e-post: jeanette.h.borge@gmail.com

Jostein Hasselgard

16. oktober Rytmisk korledelse med Jostein Hasselgård

Målet med seminaret er å gjøre deg som dirigent mer bevisst på de verktøy du har til rådighet når du arbeider med rytmisk korsang. Les mer om kurset her. På dette kurset står vi i sirkel og synger sanger. Vi jobber med ostinatbaserte motiver som settes sammen til polyfone og polyrytmiske grooves. Vi bruker stemmen, kroppen og øret, men ikke noter! Det er en utrolig god måte å lære musikk på og det appellerer til gehøret på koristene på en unik måte. Avanserte rytmer og uttrykk lekes inn og er til stor glede for korister i alle aldere.

Ingrid Danbolt

Koralliansen og Østfold sangerforum inviterer til Grunnkurs i dirigering

Dette er et basiskurs. Kanskje er du helt ny som hjelpedirigent? Du hjelper kanskje til med stemmeøvelser, er notekyndig og vil litt mer? Målgruppen for dette kurset er de som ønsker å lære mer om faget korledelse. Vi gjør oppmerksom på at grunnkurset arrangeres på samme tid og sted som avslutningshelgen for dirigentkurs 2. Dette kan bli en helg med et helt spesielt kormiljø! Så her er det bare å hive seg på!

Koralliansen har laget et program for dirigentopplæring der dirigenter og hjelpedirigenter som ikke har musikkutdanning kan styrke sin kompetanse innenfor kordireksjon.

Dette er et helgebasert kurs med kursstart:

Dato: 20. – 21.november 2021

Klokkeslett: Lørdag kl. 10:00 - 16:00

Søndag kl. 10:00 - 16:00

Sted: Fredrikstad

Deltakeravgift: Kr. 600,-

Bindende påmelding innen 01.10.2021 sendes til Kari Spæren Sand:

k.sand@icloud.com

Mobil: 47 27 94 96

Påmeldingen må inneholde navn, adresse, mob.nr., fødselsdato, kor- og organisasjonstilhørighet, samt stemmegruppe.

Formål

Ved å legge vekt på individuelle og kollektive musikalske ferdigheter skal opplæringen bidra til å utvikle egenskaper som er viktige for personlig mestring, både i kormusikken og i andre sammenhenger. Gjennom møte med andre deltakere, skal opplæringen også gi mulighet for felles musikalske opplevelser og erfaringer.

Kunnskap i grunnleggende dirigering, sangteknikk og musikklære er en viktig forutsetning for korledelse. Kursene skal bidra til å sikre tilegnelsen av denne kunnskapen gjennom grunnopplæring i direksjon, repertoarkunnskap, ledelse, musikkteori og praktisk arbeid.

Fra teori til praksis

Den beste læringen er å selv overføre teori til praksis. Vi oppfordrer kursdeltakerne til å praktisere i tilhørende kor.

Mål for kurset

Ved fullført kurs er det forventet at kursdeltakeren:

behersker grunnleggende takteringsfigurer.

behersker dirigeringsteknikker som enkle innsatser og avslag.

Arbeids- og undervisningsformer

Praktisk arbeidKorte forelesninger

Instruktør

Kursansvarlig: Ingrid A. Danbolt

Ingrid A. Danbolt har hovedfag korledelse fra Norges Musikkhøgskole og jobber som 1. lektor i musikk ved Institutt for lærerutdanning på OsloMet – Storbyuniversitetet. Hun har mottatt to internasjonale dirigentpriser, samt Skedsmo kommunes kulturpris. Ingrid har dirigert flere ulike blandakor og kammerkor og har for tiden ensemblet Neon Vokal, som ble kåret til Norgesmester under NM for kor 2017! Hun har også vært produsent for større musikalproduksjoner, blant annet i Den norske opera og ballett.

Ingrid holder jevnlig seminarer og kurs for sangere og dirigenter, og er ivrig opptatt av hvordan repertoaret kan bidra til korets utvikling. Vi i Østfold sangerforum bruker Ingrid som instruktør når vi er tekniske arrangører for Koralliansens dirigentutvikling. Ingrid inspirerer

Dirigenter ovingskor og Nina 2

Lenke til full info om kurset på Facebook

17. - 18. oktober. Koralliansen og Østfold sangerforum inviterte til:
Oppfølgingsklasse for dirigenter med påfølgende konsert. Åtte stykker meldte seg på, to ble syke og seks fullførte

I de to dagene fulgte Vina T. Karlsen opp intensjonene med kurset; Gjennom disse to dagene vil fokuset, i arbeid med instruktør og øvingskor, være på musikalsk tydelighet, både gjennom teknikk og formidling. Kurset ble avsluttet ved at deltakerne fikk dirigere hvert sitt nummer i en konsert i Bibliotekets aula i Fredrikstad, innslaget var en del av det vi har kalt en Panoramakonsert. Den i 5 – 6 år trukket fulle hus.

I år var salen så full som den kunne være i det vi overholdt smittevernreglene. En gruppe fra Borg Vokal fungerte som øvingskor og gjorde en flott innsats.

Anne Sundal Ask

Lenke til full info om kurset på Facebook

Kurset ble avlyst som en del av dugnaden mot covid - 19. Kurset vil bli gjennomført våren 2021 når smittesituasjonen endrer seg.

7. - 8. november - Folkemusikk i kor ved Anne Karin Sundal-Ask. Det er per 8. september fire - 4 - påmeldte og det er plass til flere. Grip sjansen!

Koralliansen med Østfold sangerforum som teknisk arrangør, ønsker velkommen til dirigentkurs hvor temaet er Folkemusikk i kor. Vi mener at vi ikke tar munnen for full når vi sier at dette er et fantastisk godt kurstilbud for de aller fleste dirigenter. Østfold sangerforum har fått tildelt midler fra fordelingsutvalget i Koralliansen, og dette setter oss i stand til å bruke kursleder på toppnivå. Her er det bare å hive seg på, dirigenter! Anne Karin Sundal-Ask har vært ansatt som dirigent og kunstnerisk leder for Det Norske Jentekor siden 2005. Ellers har hun dirigert en rekke toppkor i Norge. Østfold musikkråd samler folkemusikk fra regionen. Den nyeste utgivelsen vil bli presentert og deler av heftet brukt i kurset.

Dirigentkurs 1

9. - 10. mai Dirigentkurs 1

Siste helg i Koralliansens Dirigentkurs 1 i regi av Koralliansen og Med Østfold sangerforum ble gjennomført med Ingrid Danbolt med kursansvarlig. Østfold sangerforum fikk tak i store og godkjente lokaler, og kurset ble gjennomført etter alle de sikkerhetsregler som er pålagt oss! Phønix i Fredrikstad ble bygd i 1875, er nyrestaurert og et ærverdig bygg i vestre Fredrikstad. Her jobbet og trivdes Ingrid og fem dirigentspirer. Det er spesielt inspirerende at vi stadig får med ungdom fra musikklinjene på de videregående skolene i Østfold/Viken. (En deltaker var syk og kunne ikke delta.)

Presang til korene i Ostfold

Inspirasjonsdag for korene i Østfold sangerforum. 21. mars 2020 - Avlyst.

21. mars var dagen da Østfold sangerforum skulle samle korsangere i organisasjonen og by på en skikkelig inspirasjonsdag. Slik ble det ikke, Korona-krisen satte en kontant stopper for det.

Men! Vi kommer sterkt tilbake neste år med et tilsvarende opplegg som det vi hadde planlagt for i 2020, og som du kan lese om under. Se hva vi hadde lagt opp til:

Østfold sangerforum innbyr til vårdag med korsang i Gamlebyen, Fredrikstad. Koret ditt, og dermed du, er medlem hos oss, og vi legger opp til en dag fylt til randen med korister, sang, glede og inspirasjon. Fyll deg selv, koret ditt, sangervenner og Gamlebyen med korsang! Her får du møte nye, spennende og ikke altfor vanskelige korarrangementer du kan bruke i koret ditt. Du trenger ikke øve inn stoff på forhånd!
Ingrid Danbolt vil jobbe med blanda kor, Sigurd Engesnes har hånd om mannskorsmia og Henrik Brusevold leder damekorverkstedet. Tøihussalen,
Bombardersalen og Betania er holdt av til dere. Etter de tre samlingene møtes vi og forteller/presenterer for hverandre. Østfold sangerforum sørger for at det er noe godt i glassene. Påmeldingsinfo er sendt til korene.

2020 Styret 2

Årsmøte i Østfold sangerforum 11. mars 2020

Østfold sangerforum avholdt et vellykket årsmøte 11.mars. Det ble en positiv gjennomgang av to svært aktive år. Det var nok på hekta at vi fikk avholdt møtet, men de fleste påmeldte kom, og de satt med god avstand. Sigurd Engesnes fra Norsk sangerforums sekretariat orienterte om støtteordninger og om hvordan vi i organisasjonen vår bør forholde oss til Corona-viruset. Styre, dirigent og sangere i kor bør snakke seg fram til løsninger og følge nøye med på informasjon fra kommunelege. De frammøtte fikk med seg en presang hjem til korene: En stor del av Østfold musikkråds utgivelser av folkemusikk fra Østfold. (Ja, det er en del!) Det nye styret består av Kari Spæren Sand, Jeanett Helberg Borge (Ikke til stede da bildet ble tatt) , Arnfinn Haugberg, Petter Spæren (styremedlemmer) og Camilla Græsli (Vara)

Mentorsamling Kammler

29. februar 2020 Mentorsamling i Råde

Da er mentorsamlingen i regi av Koralliansen med Østfold sangerforum som teknisk arrangør gjennomført. 60 sangere fra Sangkoret Harmoni, Vokalensemblet Koda og Råde vokalensemble med Steffen Kammler som mentor hadde en spennende og lærerik dag sammen i Bøndenes hus i Råde. Stor stemning!

Ingrid Danbolt

Dirigentkurs 1 - Våren 2020

Koralliansen arrangerer Dirigentkurs 1 med Østfold sangerforum som teknisk arrangør våren 2020. Dette er et kurs for deg med ingen eller bare erfaring som dirigent. Kurset går over to helger og er på 32 timer. Per i dag er det åtte - 8 - påmeldte til kurset. (Det er fremdeles mulig å melde seg på, men vær rask!)
Datoer: 1. - 2. februar og 9. - 10. mai 2020
Instruktør: Ingrid Danbolt(Se bildet!)
Pris: Kr. 1200,-
Sted: Første kurshelg - Kulturskolen i Fredrikstad. Dokka 3B, 1671 Kråkerøy. Andre kurshelg - Fredrikstad - Vi arbeider med to alternativer.
Påmelding: Mail sendes: k.sand@icloud.com og må inneholde
* fødselsår
* adresse og mob.nummer
* stemmegruppe
* Kortilhørighet
Påmelding er bindende. (Det er viktig å huske dette.)

Meld dere på!

Rade vokalensembel

Mentorordningen i regi av Koralliansen med Østfold sangerforum som teknisk arrangør gjennomføres høsten 2019 og våren 2020. Vi har tre påmeldte til ordningen , det er Sangkoret Harmoni, Vokalensemblet KoDa og Råde Vokalensembel. Risikoret og deres dirigent Henrik Brusevold deltok i fjor, og mentor var Steffen Kammler. (Se bildet) Kammler er mentor også i år. Ordningen er nå fulltegnet og søknadsfristen er gått ut! Sangkoret Harmoni, Vokalensemblet KoDa og Råde vokalensemble er som nevnt deltakere. https://sites.google.com/view/koralliansen/mentorordning

19 10 27 Grunnkurs i dirigering

Grunnkurs i dirigering

Dette var et basiskurs, og det ble kurs . Seks påmeldte fikk lære noe om faget korledelse og det var en ivrig gjeng. Fire av de som deltok har allerede meldt seg på grunnkurs 1 som Koralliansen arrangerer våren 2020. Østfold sangerforum står som teknisk arrangør av dirigentkurset. Inspirerende å få være med å øke interessen for direksjon!

Panoramakonsert 2

Panoramakonserten 2019 - En arena for korene i Østfold sangerforum

Søndag 27. oktober 2019 arrangerte Østfold sangerforum Panoramakonsert for femte gang! Konserten ga korene i sangerforum en anledning til å framføre sitt materiale i et lokale med fremragende akustikk, og Bibliotekets aula i Fredrikstad er et slikt. Panoramakonserten ga korene en anledning til å møtes, høre hverandre, skape kontakter og la seg inspirere. Publikum fikk sjansen til å ta et overblikk over korene som er organisert i Østfold sangerforum. Søndag 27. oktober deltok Sangkoret Varden, Mannskoret Skiold, Sangkoret Freidig, Sangkoret Harmoni, Citadell Musica, Hvaler Trivselskor, Viva Voce og KorLuren. Det ble en spennende og godt besøkt konsert! Viva Voce! Nytt og spennende.

Nina-T.-Karlsen

Dirigentkurs 2 - Høsten 2019

Koralliansen og Norsk sangerforum med Østfold sangerforum som teknisk arrangør, ønsker velkommen til dirigentkurs 2. Kurset er i gang, og kursleder er Nina T. Karlsen. Første møtehelg var 06. – 08. september 2019, og neste er 22. – 24. november 2019 Sted: Kulturskolen i Fredrikstad

Det er seks påmeldte til dirigentkurset som dermed vil bli holdt.

Nordic docs

Torsdag 9. til søndag 12.mai ble filmfestivalen Nordic Docs arrangert i Fredrikstad. Festivalledelsen henvendte seg til oss og gjorde oppmerksom på de mange godbitene på programmet for korsangere og musikkfrelste for øvrig. Vi var en gjeng som lot oss overbevise og så filmen "For vi er gutta". Stor opplevelse på mange måter. Neste år er vi med igjen.

https://www.nordicdocs.no/

For vi er Gutta! Peter Sommer, Jo Vemund Svendsen Sal: 4 | 17:30, 14:00 | 75 min Torsdag 9. mai kl. 17:30, Søndag 12.05 kl. 14:00

og dessuten en film for de operafrelste: Sivandivan Gustav Ahlgren og Emilie Jønsson Sal: 1 | 18:30 | 80 min Fredag 10.05 På programmet med musikalske innslag finner du ellers: Torsdag 11 mai: Kl.17:00 "Karenina and I" med Gøril Mauseth. http://nordicdocs.no/kareninaandi.html Kl. 19:00 En Europapremiere på filmen "Withney - Can I be Me?" http://nordicdocs.no/whitney.html Regissør Nick Broomfield er også til stede. Fordi dette også er Festivalåpning, serverer vi vin og Mozell. Lørdag 13 mai: 15:00 "Ishavsblod", som er en hjertelig hyllest til en utdøende kystkulturs svanesang, med et country-inspirert soundtrack som understreker hvem vi her har med å gjøre: Havets cowboyer. http://nordicdocs.no/ishavsblod.html Ellers har vi et program med de beste og nyeste filmene fra inn og utland, og med de sterkeste fortellerstemmer. http://nordicdocs.no/program.html Prisene er: 400 kr for festivalpass alle dagene. Tilgang til alt av filmer, seminarer, fester og konserter. 200 for studenter under 25 år, eller de over 60 år. Enkeltbilletter koster 40 kr på alle filmer.

Musescore

Kurs i bruk av Musescore

3. april 2019 arrangerte Østfold sangerforum kurs i bruk av Musescore
Ved å bruke Musescore får du tilgang til et førsteklasses notasjonsprogram, et enormt notearkiv og ikke minst, muligheten til å lytte til dine egne øvingsfiler på mobilen. Musescore er et dugnadsprosjekt med åpen kildekode, og det ekspanderer voldsomt. Norsk sangerforum er tungt inne i utviklingen.

Sted: Hans Nilsen Hauge videregående skole, Nygaardsgata 33A, 1606 Fredrikstad
Tid: kl. 18:00 - 21:00
Pris: Kr. 150,-
Kursholder: Sigurd Engesnes fra Norsk sangerforum
Påmelding: innen 1. april til Kari Spæren Sande-post: k.sand@icloud.com eller på Mob: 47 27 94 96

21 korsangere deltok på kurset, og det er vi ganske fornøyde med!

Norsk_sangerforum_-_logo

Stemmebruksseminar

Østfold sangerforum arrangerte stemmebruksseminar med Hege Holmquist og Mats-Andre Soli lørdag 16. mars kl. 10.00 til 1800. Kurset ble fulltegnet med 30 deltakere og ble en stor suksess. Veldig mange gode tilbakemeldinger.

Vi vurderer sterkt å arrangere flere slike seminarer!

Dirigentene 3

Kortreff! Inspirasjonsdag! Presang!
Syng en ny sang!

Uansett tittel på dagen; hold av lørdag 21. mars 2020!

Østfold sangerforum innbyr til en vårdag med korsang i Gamlebyen, Fredrikstad. Treffet er åpent for hele kor og enkeltsangere i. Vi legger opp til en dag fylt til randen med korister, sang, glede og inspirasjon. Her får du møte nye, spennende og ikke altfor vanskelige korarrangementer som du kan bruke i koret ditt. Du trenger ikke øve på forhånd.

Ingrid Danbolt (Verksted: Blanda kor), Sigurd Engesnes (Verksted: Mannskor) og Henrik Brusevold (Verksted: Damekor) presenterer, tar dere gjennom og lar dere synge arrangementene der og da. Alle tre får følge av akkompagnatør.
Det er sendt ut invitasjonmed mer utfyllende informasjon til alle kor og vokalensembler som er medlem i Østfold sangerforum. Dersom det ikke er opplyst om dette i koret ditt må du etterlyse det.

Inspirasjonsdagen starter kl.10:30 – 11:00: (Frammøte i det respektive lokalet, registrering –Kaffe/Te/Vann/Frukt) og avsluttes 18:00: Da har vi sunget for hverandre og snakket kor med noe godt i glasset.
Kortreffet koster kr.100,- per deltaker, noe som knapt dekker utgifter til baguetter, kaffe, te, frukt og servering ved avslutning. Utgifter til lokalleie, honorar til kursledere og akkompagnatører og noteinnkjøp er gaven fra oss til dere. Det koster å hyre inn tre dirigenter, tre akkompagnatører og leie lokaler, men dere fortjener det!

Merk: Bindende påmelding til Østfold sangerforum: k.sand@icloud.com – Mobil: 47279496

Per i dag, 27. oktober er det 42 påmeldte til treffet!